Atalanta Nèhmoura

In waanzin schuilt waarheid

Heksje Wendela

heksje klErgens in een heel oud huisje in Heerde leeft Wendela. Ze woont daar helemaal alleen aan de rand van het bos.
Wendela is een beetje vreemd. Ze draagt hele andere kleren dan de gewone mensen en ze kan toveren. Wendela is namelijk een heksje.
Ze kan niet zo heel erg goed toveren. Er gaat nogal eens wat mis. Mensen zijn ook bang voor Wendela en dat getover. Daardoor is Wendela altijd alleen.
Totdat Wendela op een dag een doos in het bos vindt. En daarin zitten ... twee jonge katjes. Wendela is heel blij met haar nieuwe vriendjes, maar ja, de katjes zijn wel van iemand anders ...

Dit bijzonder kinderboek speelt zich af in Heerde
Heksje Wendela is een emotioneel project dat ik in 2018 heb aangenomen. Het oorspronkelijke verhaal werd geschreven door Melanie van Oort in haar tiener jaren. Melanie leed aan het Louis Bar syndroom waarbij mensen vaak niet ouder worden dan 20 jaar.
Vorig jaar overleed Melanie op 28 jarige leeftijd aan de gevolgen van haar ziekte, maar voor die tijd had ze mij nog gevraagd om haar laatste wens uit te voeren: haar verhaaltjes als echt boek uit te geven.
Een hele klus, want een verhaal schrijven is één ding. Een echt boek maken is iets heel anders. Het moet verhaal- en taaltechnisch kloppen. Er moeten allerlei thema's in verwerkt zijn, zoals: een doel, een boodschap, emoties, enz. En er moet natuurlijk ook een goede spanningsopbouw in zitten. Bovendien wilde ik er voor Melanie iets bijzonders van maken. Iets wat te maken had met haar woonplaats, met Heerde.
huisje wendelaklVorig jaar werd daarom besloten om met foto's van locaties in Heerde te gaan werken. Het huisje van Wilma Schurink was perfect hiervoor. Nieske stond toe dat haar autootje gefotografeerd werd en ook de schapen van de Schaapskooi Epe-Heerde werkten mee. Het enige dat niet lukte was de foto's van het zuivelmuseum Erve IJzerman in Wapenveld. De vloeren van dit museum werden net gerenoveerd, waardoor alles eruit gehaald was en in opslag stond. Daarom zijn we uitgeweken naar het bakkerijmuseum in Hattem. Jeroen Mies van Jeroen Mies Fotografie maakte prachtige foto's die voor het boekje bewerkt gaan worden en Chantal Visser (Manga- tekenares) van Enchantalled maakt de illustraties van heksje Wendela die in de foto's geplaatst gaan worden..

Wendela vindt op een ochtend in het bos een doos met twee katjes. De namen voor de twee katjes mogen de leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar van de basisscholen in Epe, Heerde, Wapenveld, Hattem en omstreken gaan bedenken. De namen moeten niet alleen goed klinken, ze moeten ook goed bij elkaar passen. De mooiste inzending gaan we in het boek gebruiken. De bedenker van die namen krijgt een vermelding in het boek, een gesigneerd exemplaar en een poster van de katjes.

Heksje Wendela gaat gepresenteerd worden op zaterdag 26 oktober bij de BRUNA in Heerde. Op 1 november, tijdens Halloween in Heerde, gaan we op een speciale manier aandacht besteden aan het boek. Na 1 november zal het boek overal verkrijgbaar zijn. Hier over later meer informatie.

Ik hoop dat ons team er straks een fantastisch boek van maakt. Een waar eerbetoon aan Melanie
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het boek of meer willen weten: mail naar: heksjewendela(at)gmail.com