Atalanta Nèhmoura

In waanzin schuilt waarheid

Bol.com 1

4 van de 5 sterren

Meeslepend fantasy-verhaal
Aïn is eigenlijk nog maar een jonge knul als zijn vader, die koning is, omkomt bij een machtsovername door de duistere magiër Dask Nemroth. Hij gaat op zoek naar zijn moeder, die hem, om voor hem onduidelijke redenen, een aantal jaren daarvoor heeft verlaten.
Zijn zoektocht naar zijn moeder brengt hem steeds een stukje dichter bij de antwoorden op zijn vragen maar roept ook weer nieuwe vragen op over wat zich in het verleden heeft afgespeeld, over zijn familie, over bevriende en vijandige volken, over zijn lotsbestemming.
Uiteindelijk wordt duidelijk dat hij de aangewezene is om de duistere magiër te verslaan maar voor het zo ver is moet hij een gedegen training ondergaan. Daarna is hij lichamelijk en geestelijk toegerust om op zoek te gaan naar de zeven kristallen die, als ze samengebracht zijn, Dask Nemroth ten val kunnen brengen.
Atalanta Nèhmoura neemt de tijd om Aïn, gedwongen door de omstandigheden, te laten opgroeien van een redelijk onbezorgde jongen tot een jongeman met een duidelijk doel voor ogen. De personen om hem heen hebben ook zo hun eigen geschiedenis, en, als gevolg daarvan, soms ook vooroordelen naar Aïn en naar elkaar toe. De schrijfster laat duidelijk blijken dat echt contact, openstaan voor elkaars achtergronden en overtuigingen, en samen optrekken met een gemeenschappelijk doel, een groot deel van die vooroordelen kan doen verdwijnen waardoor ruimte wordt geschapen voor wederzijds begrip en zelfs onvoorwaardelijke vriendschap. Dat doet ze prima.
Er is ook enige aandacht voor een spirituele kant, voor vragen over de zin van het bestaan, over de dood, over goed en kwaad.
De vechtscènes worden uitgebreid en met kennis van zaken beschreven.
Het verhaal is prima en vanuit verschillende gezichtspunten opgebouwd maar het is naar het einde toe goed te merken dat "Aïn, de dood van de halfling" een eerste deel is: er is geen sprake van een afgerond geheel maar eerder van een opmaat naar verdere avonturen. Ik ben dan ook benieuwd hoe het Aïn verder zal vergaan en hoe de verhaallijnen uit dit boek in het volgende deel samenkomen.
Pluspunten: Fantasierijk, Meeslepend verhaal