Interview met René Hazebroek
De tweede illustrator die geïnterviewd wordt, is René Hazebroek. Het meest recente werk dat bij mij in de boekenkast staat is het eerste deel (uit een serie van zes) Een Kerstlied (a Christmas Carrol), door hem geïllustreerd en verschenen in november 2016. Tijd om meer over hem te weten te komen.
Vertel kort iets over jezelf, introduceer je aan de lezers die jou wellicht nog niet kennen.
Geboren in het jaar 1962 te Den Haag. Die mooie stad achter ……! Tekenen is eigenlijk altijd wel een hobby geweest. Echter door verschillende omstandigheden (studie en werk) niet altijd even intensief beoefend. Een aantal jaren geleden besloten er echt mijn beroep van te gaan maken. Op zoek naar opdrachten terecht gekomen bij het fantasie tijdschrift ‘Pure Fantasy’ waarin ik verschillende verhalen heb mogen illustreren. Helaas is de uitgave hiervan gestopt. Voor veel illustratoren en zeker ook auteurs een mooi platform om je kunsten te tonen aan een breder publiek. Nu met heel diverse projecten bezig o.a. met het illustreren van de 5 kerstverhalen van Charles Dickens.
Voor het tekenen heb ik nooit een opleiding gevolgd. Een autodidact heet dat dan. Neemt niet weg dat kunstenaars en andere creatievellingen de nodige invloed hebben gehad op mijn manier van werken. In mijn jeugd waren het m.n. striptekenaars. Zoals het figuratief realistische van tekenaars zoals Foster, Moebius, Bilal en de gebroeders Schuiten. De humor van tekenaars als Franquin, Uderzo en Gotlib.
Hoe ben je terechtgekomen in het vak of hobby als illustrator?
Misschien altijd wel de wens gehad om er iets echt mee te gaan doen. Tekenen voor je zelf is leuk, maar anderen laten lachen of griezelen, en alles wat daar tussen zit, is nog mooier en leuker. Nu teken ik in principe de helft van de week en werk ik de andere helft samen met mijn vriendin in ons bedrijf, waar ik op creatieve wijze de BackOffice mag vorm geven.
Op welke wijze werk je, begin je met schetsen of begin je direct aan je opdracht?
Na het lezen van de opdracht of het verhaal begin ik meestal eerst met meerdere schetsen te maken. Proberen op die manier de juiste sfeer te pakken te krijgen. Het helpt mij om als het ware in het verhaal te kruipen. Al die schetsen resulteren dan meestal tot een beeld, wat ik vervolgens ga uitwerken tot de definitieve tekening.
Met wat voor materialen en met welke methode werk je het liefst?
Mijn basis is praktisch altijd potlood. Daar kan ik het meest mee en heeft nog altijd mijn voorkeur. Eventuele kleur voeg ik digitaal toe. De laatste tijd experimenteer ik wat met olie verf.
Kun je vertellen wat je inspireert en waarom?
Inspiratie komt er uit diverse hoeken. Het leiden van een leven is één grote bron van gebeurtenissen, die mij aan kunnen zetten tot ideeën. Soms mooi, lelijk of triest maar ook vaak heel leuk. Dat kunnen mensen zijn, maar ook situaties waar je in te recht komt. Belangrijk is het te zien en ook toe te laten. Zelfde geldt voor de natuur. Elke dag weer kan deze mij verrassen in schoonheid en veelzijdigheid.
Wie zijn je grote voorbeelden?
De striptekenaars die ik al eerder noemde, zijn zeker stuk voor stuk voorbeelden. De fantasie en vaardigheden spreken mij enorm aan. Het figuratieve spreekt mij over het algemeen meer aan dan hedendaagse abstracte kunst. De oude Hollandse meesters kijk ik graag naar, maar ook modernere zoals MC Escher of Teun Hocks
Kun je een voorbeeld (liefst met foto) laten zien van je beste werk en waarom springt dit er voor jou speciaal uit?
Het beste werk moet ik altijd nog maken, daarin spreekt ook mijn wens om mijn vaardigheid altijd te willen verbeteren en fantasie altijd verder te exploreren. Het ontdekken en scheppen van nieuwe situaties, figuren, werelden en combinaties daarvan, vind ik het leukste dat er is.
Het draakje met de hand is een voorbeeld waarin fantasie en realiteit op een manier bij elkaar komen, die in werkelijkheid nooit zal plaatsvinden, maar door de kijker wordt geaccepteerd. Zich zelfs kan identificeren met het gedrag van het draakje en de situatie waar het zich in bevind.
Lees je zelf veel boeken en wat zijn je favorieten?
Vroeger las ik vooral veel strips. De boeken van Pinkeltje en Arendsoog zijn echt boeken uit mijn jeugd, waarin fantasie en avontuur ook al rijkelijk aanwezig waren. De voorkeur voor het fantasie boek is nog altijd gebleven. Met als hoogte punt nog altijd: In de ban van de Ring en alle andere boeken van Tolkien die daar omheen geschreven zijn.
Weet je al wat jouw bijdrage aan de Erfwachter wordt en kun je al een tip van de sluier oplichten?
Deze vraag houd je nog van mij tegoed. Mogelijk dat mijn voorkeur uit gaat naar een dwerg, maar dat laat ik je zo spoedig mogelijk weten.
Groetjes René