Atalanta Nèhmoura

In waanzin schuilt waarheid

Interview Rob van der Lei

Interview met Rob van der Lei

Rob van der LeiInmiddels zijn we al weer bij het vierde interview met de illustratoren van de Erfwachter. Dit keer maken we kennis met Rob van der Lei.

Vertel kort iets over jezelf, introduceer je aan de lezers die jou wellicht nog niet kennen.

Ik ben Rob van der Lei en ik noem mezelf de levensschilder, maar daarover later meer.
Als jongetje van 4 à 5 jaar stond ik op een emmertje, zodat ik net op de keukentafel kon kijken en zag een tekening die mijn broer had nagetekend. Vanaf dat moment riep ik dat ik kunstschilder wilde worden. Later besloot ik de “veilige” weg te kiezen en ging werken in de scheepselektro. Van boven af werd er aan de noodrem getrokken en ik raakte overspannen. Hierna leerde ik met stress om gaan en vond ik mijn levensdoel. Nu ben ik gelukkiger dan ooit.
Ik maak nu herinnering schilderijen voor ouders die hun kind hebben verloren. Ook geef ik presentaties over hoe je gelukkig kunt zijn in elke situatie en werkelijk kunt leven, zelf met een K@#$%Tbaan.
De schilderijen voor ouders maak ik op een bijzondere manier, waardoor ik de liefde voor het kind laat leven. Vandaar de naam: Levensschilder.

Hoe ben je terechtgekomen in het vak of hobby als illustrator?

Eigenlijk maak ik geen illustraties meer omdat ik zoveel aanvragen van ouders heb dat ik 4,5 jaar vooruit kan. Tenminste als ik mijn baan ernaast houd. (Ik wil namelijk de schilderijen kosteloos maken) Maar als iemand heel lief vraagt en bijdraagt aan het de levensschilder werk dan wil ik nog wel een uitzondering maken (zoals nu). Ik kan nog wel wat steun gebruiken, dus als je wilt bijdragen of je wilt meer weten kijk dan even hier http://delevensschilder.nl.

Op welke wijze werk je, begin je met schetsen of begin je direct aan je opdracht?

Voor mijn eigen werk begin ik het liefst gewoon en borduur ik verder op wat ik heb gemaakt. Het schilderij begint dan vaak met een globaal idee of gevoel en ontwikkelt zich vandaar uit.
Bij de herinneringsschilderijen ga ik in gesprek met de ouders, waardoor ze nogmaals de mogelijkheid hebben om hun verhaal te vertellen aan een onafhankelijk persoon die niet oordeelt. Dit is vaak al heel waardevol. Dan stel ik vragen aan de ouders over de dromen en liefde voor hun kind. Wat ze nog samen wilden doen, hoe ze over de situatie denken, enz. Van hun verhaal maak ik in mijn hoofd een beeld van de liefde voor hun kind. Dit vormt de basis voor het schilderij. En als ik onderweg nog iets bedenk of voel dat er in moet, dan pas ik het beeld aan.

Met wat voor materialen en met welke methode werk je het liefst?

Ik ben het handigst met de airbrush, maar olieverf vind ik ook lekker werken. Met deze illustratie heb ik eerst een gedeelte geschilderd op papier met Inktense potloden en Golden Open acrylverf. Daarna heb ik een foto gemaakt en ben ik op de computer verder gegaan.

Kun je vertellen wat je inspireert en waarom?

Wat mij inspireert zijn structuren zoals bijvoorbeeld de bast van een boom. Het is steeds hetzelfde, maar toch weer niet. Het is zo moeilijk om niet in herhaling te vallen. Verder wil ik graag mensen werkelijk laten leven. Dus meer dan work, eat, sleep and repeat. Nee, genieten van de dingen om je heen, andere mensen helpen met jouw specifieke passie, talenten en ervaringen(pijn). Hier wil ik nog veel mee gaan doen.

Wie zijn je grote voorbeelden?

De tekening die ik zag, die mijn broer had nagetekend, was van Johfra, een Nederlandse kunstenaar (http://www.johfra.nl). Maar ik heb vele helden, alleen Karel Appel valt af.

Kun je een voorbeeld (liefst met foto) laten zien van je beste werk en waarom springt dit er voor jou speciaal uit?

Mijn beste werk is altijd het werk dat hierna komt. Telkens leer ik bij en ontdek ik dingen door te experimenteren.
Op zich ben ik wel blij met mijn bijdrage aan het Artblender project die nu in galerie Montulet in Gouda hangen.
Hier mijn deel aan het eerste schilderij met wat toevoegsels in Photoshop.

Lees je zelf veel boeken en wat zijn je favorieten?

Ik luister veel boeken, Als man kan ik geen twee dingen tegelijk, maar schilderen en luisteren naar luisterboeken kan ik wel. De Alchemist van Paulo Coelho is mijn favoriet.

Weet je al wat jouw bijdrage aan de Erfwachter wordt en kun je al een tip van de sluier oplichten?

Ik zeg niets. smileNou vooruit dan … Het is er donker en er is iets met vleugels …

Met liefdevolle groet,
Rob van der Lei
06 10 56 23 96
De Levensschilder.nl